Οδηγίες μετά από ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)


Η θεραπεία αυτή καθ’ αυτή είναι ανώδυνη. Ωστόσο μεταξύ των επισκέψεων είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες ενοχλήσεις που μπορεί να οφείλονται :

  • σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι, λόγω των απαιτούμενων χειρισμών κατά την θεραπεία
  • σε αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης, που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση. Τα ενοχλήματα αυτά ποικίλουν και μπορεί να είναι μια απλή ευαισθησία του δοντιού κατά την μάσηση, αίσθημα βάρους ή σπανιότερα πρήξιμο της περιοχής και πόνος.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα δισκία, ένα ανά 4ωρο ή 6ωρο.
  2. Καλό είναι να μην μασάτε από αυτή την πλευρά τις πρώτες μέρες.
  3. Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση πρηξίματος, βάλτε εξωτερικά στην περιοχή (στο δέρμα) πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, κρατείστε το εκεί 5 – 10 λεπτά και επαναλαμβάνετε κάθε 1 – 2 ώρες.
  4. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές πλύσεις του στόματος στα μεσοδιαστήματα.
  5. Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο. Τα συμπτώματα που πιθανό να εμφανιστούν μεταξύ των επισκέψεων δεν είναι ανησυχητικά για την τύχη του δοντιού, ούτε επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας.

Οδηγίες μετά από λευκό σφράγισμα.

  1. Μετά από ένα λευκό σφράγισμα, αν έχει γίνει αναισθησία, πρέπει να προσέξουμε να μην δαγκώσουμε χωρίς να το καταλάβουμε χείλη, γλώσσα ή μαγούλα. Γι’ αυτό ενώ το σφράγισμα είναι έτοιμο, καλό είναι να ΜΗ μασήσουμε τροφή ή τσίχλα μέχρι να φύγει η επίδραση της αναισθησίας.
  2. Αν όταν ξεμουδιάσουμε νιώθουμε ότι στην περιοχή που έγινε το σφράγισμα δεν κλείνουν όπως και πριν τα δόντια μας,πρέπει να ενημερώσουμε τον οδοντίατρο μας μήπως χρειάζεται μια μικρή λείανση του σφραγίσματος.
  3. Πολλές φορές σε δόντια που έχουν γίνει μεγάλα και βαθιά σφραγίσματα, μερικές μέρες μετά μπορεί να παρατηρηθεί ευαισθησία στα δόντια είτε κατά τη διάρκεια του μασήματος είτε με τη λήψη παγωμένων τροφών και ροφημάτων. Είναι φυσιολογικό και συνήθως μετά από μερικές μέρες υποχωρεί μόνη της αυτή η ευαισθησία.