Λεύκανση Δοντιών


Στις μέρες μας περισσότερο παρά ποτέ όλοι μας θέλουμε ένα λευκό και εντυπωσιακό χαμόγελο .Όμως με την 326επίδραση του χρόνου αλλά και την κατανάλωση τροφών, όπως καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola, κόκκινο κρασί και κυρίως το κάπνισμα, το χρώμα των δοντιών μας σκουραίνει. Βέβαια πολλοί από μας έχουν πιο σκούρο χρώμα εκ γενετής ή από τη χρήση κάποιων φαρμάκων σε πολύ μικρή ηλικία ή από κάποιον τραυματισμό. Η λεύκανση είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνουμε την βελτίωση του χρώματος των δοντιών και την φωτεινότητα τους εύκολα στο ιατρείο χωρίς καμιά παρενέργεια για τα δόντια.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται:
● Σε σκουρόχρωμα δόντια από την κατασκευή τους
● Όταν κάποιος επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση των δοντιών του το χρώμα και την φωτεινότητα τους
● Σε χρώσεις δοντιών από λήψη τετρακυκλίνης
● Σε χρώσεις δοντιών από υπερβολική απορρόφηση φθορίου
● Σε χρώσεις δοντιών από νικοτίνη
● Σε χρώσεις δοντιών από τροφές που προκαλούν δυσχρωμίες
● Σε κηλίδες από φθορίωση
● Σε μεταβολή χρώματος σχετιζόμενη με τραύμα του πολφού και νέκρωση
● Σε επιφανειακές ή έντονες και απορροφημένες χρώσεις
327

 

 

 

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στο ιατρείου και μετά από λήψη ιστορικού, ενδελεχή κλινικό και όταν χρειάζεται ακτινολογικό έλεγχο, κρίνεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί η θεραπεία της λεύκανσης. Καθορίζουμε το χρώμα των δοντιών και προσδιορίζουμε το χρώμα που θα μας ικανοποιούσε .Ύστερα τοποθετείται στα δόντια λευκαντικό gel υπεροξειδίου του υδρογόνου το οποίο ενεργοποιείται με λάμπα LED και το χρώμα των δοντιών σταδιακά γίνεται πιο λευκό. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 45- 60 λεπτά.

Διάρκεια λεύκανσης:
Σε γενικές γραμμές, μια θεραπεία λεύκανσης θα διαρκέσει 2-3 χρόνια. Βεβαίως παίζει σημαντικό ρόλο το κάπνισμα, και η διατροφή με χρωμογόνους παράγοντες όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά τύπου cola. Παρόλα αυτά τα δόντια θα παραμείνουν πιο λευκά από ότι πριν την έναρξη της θεραπείας. Καλό θα είναι να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες στοματικής υγιεινής και κάθε έξη μήνες να γίνεται καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να γίνονται και σύντομες επαναληπτικές θεραπείες λεύκανσης.

328