Σε περιπτώσεις έντονου πόνου όπου η τερηδόνα έχει προχωρήσει στο νεύρο του δοντιού είναι απαραίτητη η απονεύρωση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ);
Μια λύση για την προχωρημένη τερηδόνα
Σε περιπτώσεις έντονου πόνου όπου η τερηδόνα έχει προχωρήσει στο νεύρο του δοντιού είναι απαραίτητη η απονεύρωση.
Με χρήση σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων, η ενδοδοντία (απονεύρωση) έχει γίνει μια σύντομη και ανώδυνη διαδικασία.
Ανώδυνη Διαδικασία
Μία με Δύο Συνεδρίες
Υψηλό Ποσοστό Επιτυχίας
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που προστρέχουμε στον οδοντίατρο είναι όταν νιώθουμε έντονο πόνο σε δόντι ή και πρήξιμο. Συχνή αιτία είναι ότι έχει τερηδονιστεί (χαλάσει) πολύ κάποιο δόντι και τα μικρόβια έχουν εισχωρήσει στο νεύρο του δοντιού. Η ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στο εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή στον πολφό με σκοπό αυτής της θεραπείας την αφαίρεση του νοσούντος ή νεκρού πολφού και την ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα, ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των περιακρορριζικών ιστών. Πολφός είναι ένας μαλακός ιστός που περιέχει νευρικές ίνες, συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία και όταν φλεγμένη ο πόνος για τον ασθενή είναι έντονος.
Θεραπεία
Ξεκινώντας την ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση), κάνουμε τοπική αναισθησία και ύστερα καθαρίζουμε το χαλασμένο δόντι από την τερηδόνα και φθάνουμε στο εσωτερικό του δοντιού στον πολφό (νεύρο). Αφαιρούμε το νεύρο και με ειδικά μηχανοκίνητα πλέον εργαλεία αλλά και αντισηπτικά διαλύματα απομακρύνουμε τα μικρόβια από το εσωτερικό του δοντιού. Ύστερα, σε άλλη πιθανόν συνεδρία, τοποθετούμε ειδικό εμφρακτικό υλικό στο εσωτερικό των ριζών του δοντιού. Με τα σύγχρονα μέσα που πλέον έχουμε στη διάθεσή μας, η απονεύρωση είναι ανώδυνη διαδικασία που ολοκληρώνεται σε μια με δύο συνεδρίες και όχι πολύ περισσότερες όπως στο παρελθόν. Τα απονευρωμένα δόντια μπορούν να διατηρηθούν πολλά χρόνια και το ποσοστό επιτυχίας μια ενδοδοντικής θεραπείας είναι υψηλά.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ:
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το δόντι είναι ευαίσθητο. Αποφύγετε την μάσηση από εκείνη την πλευρά, ιδίως τις σκληρές τροφές, και ενημερώστε τον γιατρό αν φύγει το προσωρινό σφράγισμα. Είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένα ενοχλήματα που μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι, λόγω της θεραπείας ή και αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης, που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση με πόνο ή πρήξιμο.
Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
1. Κάνετε πλύσεις του στόματος με ζεστό αλατόνερο ή χαμομήλι. Το υγρό θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, όσο εσείς το ανέχεστε, η διαδικασία των πλύσεων θα διαρκεί 5 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται κάθε 1 - 2 ώρες.
2. Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση πρηξίματος, βάλτε εξωτερικά στην περιοχή (στο δέρμα) πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, κρατείστε το εκεί 5 - 10 λεπτά και επαναλάβετε κάθε 1 - 2 ώρες
3. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές πλύσεις του στόματος στα μεσοδιαστήματα.
4. Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα δισκία, ένα ανά 4ωρο ή 6ωρο5. Μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε στον οδοντίατρο, για πιθανή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια όμως είναι ιδιαίτερα εξασθενημένα και επιρρεπή στα κατάγματα. Γι αυτό μετά την απονεύρωση ακολουθεί έμφραξη (σφράγισμα) ή ανασύσταση του δοντιού και μετά καλό είναι ειδικά τα οπίσθια δόντια να καλύπτονται με μια στεφάνη ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες κατάγματος.