Με την ορθοδοντική θεραπεία μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις διαταραχές της σύγκλεισης και να δώσουμε στο στόμα αφενός τη μέγιστη λειτουργικότητα του κι αφετέρου την ιδανική αισθητική εκδοχή του.
ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ "ΣΤΡΑΒΑ" ΜΕ ΤΗΝ
Ορθοδοντική
Με την ορθοδοντική θεραπεία μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις διαταραχές της σύγκλεισης και να δώσουμε στο στόμα αφενός τη μέγιστη λειτουργικότητα του κι αφετέρου την ιδανική αισθητική εκδοχή του.
Πλέον με την υπερσύχρονη τεχνική Clear Aligner - διαφανείς νάρθηκες μπορούμε σε όλες τις ηλικίες εύκολα διακριτικά χωρίς πόνο ή αντιαισθητικές ορθοδοντικές συσκευές να επιτύχουμε ένα όμορφο χαμόγελο.
-
Υγιή δόντια
-
Καλύτερη μάσηση
-
Πιο όμορφο χαμόγελο
-
Διακριτικοί μηχανισμοί για ενήλικες
-
Προστασία από την περιοδοντίτιδα
-
Διευκόλυνση της καθημερινής φροντίδας των δοντιών
Πλέον με την υπερσύχρονη τεχνική Clear Aligner - διαφανείς νάρθηκες μπορούμε σε όλες τις ηλικίες εύκολα διακριτικά χωρίς πόνο ή αντιαισθητικές ορθοδοντικές συσκευές να επιτύχουμε ένα όμορφο χαμόγελο.
Πολλές φορές τα δόντια μας δεν είναι στη θέση που θα θέλαμε, είναι λίγο στραβά ή και πεταχτά. Με την ορθοδοντική θεραπεία μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις διαταραχές της σύγκλεισης και να δώσουμε στο στόμα αφενός τη μέγιστη λειτουργικότητα του κι αφετέρου την ιδανική αισθητική εκδοχή του. Με τον όρο σύγκλειση εννοούμε τον τρόπο που «συναρμόζουν» τα πάνω με τα κάτω δόντια μας, όταν το στόμα μας είναι κλειστό. Μια ιδανική σύγκλειση μας επιτρέπει να έχουμε πιο υγιή δόντια, καλύτερη μάσηση, καλύτερη άρθρωση, και φυσικά ένα πιο λαμπερό χαμόγελο. Επίσης μια κακή σύγκληση μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στο στόμα όπως:
Αισθητικά προβλήματα.
Συνωστισμοί (στραβά δόντια), αραιοδοντίες (αραιά δόντια), προτάξεις (πεταχτά δόντια), υπερσυγκλείσεις (μικρό το «κάτω πρόσθιο ύψος του προσώπου»), ή αντίθετα προτεταμένη κάτω γνάθος με αυξημένο συνήθως το «κάτω πρόσθιο ύψος του προσώπου», υπερβολικά κοίλα ή υπερβολικά κυρτά προφίλ, είναι αισθητικά προβλήματα που οφείλονται σε ορθοδοντικές ανωμαλίες και δημιουργούν στο άτομο που τα έχει ποικίλης έντασης ψυχολογικά προβλήματα και αναστολές. Η ορθοδοντική θεραπεία αποκαθιστά αυτά τα προβλήματα καθώς μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την αυξητική τάση του οστού σε ένα βαθμό προσδίδοντας στον ασθενή μια όψη αισθητικά επιθυμητή που τον κάνει ευτυχή και τον απαλλάσσει από το σχετικό ψυχολογικό βάρος.
Τερηδόνες.
Όταν τα δόντια μας είναι στραβά, τόσο ο αυτοκαθαρισμός των δοντιών από το σάλιο, όσο και ο καθαρισμός τους με τα μέσα της στοματικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, κτλ) είναι ελλιπής, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε όλες τις επιφάνειες του δοντιού με αποτέλεσμα στις «δύσβατες» περιοχές να συσσωρεύεται οδοντική πλάκα, πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών που απασβεστιώνουν την επιφάνεια του δοντιού, δημιουργούν τερηδόνα, καταστρέφουν το δόντι.
Περιοδοντίτιδα.
Στις μη καλά καθαρισμένες περιοχές των στραβών δοντιών, εκεί που οδοντική πλάκα παραμένει και αποτελεί το ιδανικό οργανικό υπόστρωμα εποικισμού της επιφάνειας του δοντιού από μικροοργανισμούς εναποτίθενται και τα άλατα του σάλιου με αποτέλεσμα τη δημιουργία «της πέτρας» όπου «φωλιάζουν ασφαλώς» δισεκατομμύρια μικρόβια. Τα προϊόντα του μεταβολισμού όλων αυτών των μικροοργανισμών δημιουργούν φλεγμονή στα παρακείμενα ούλα, δηλ. ουλίτιδες κυμαινόμενης βαρύτητας, οι οποίες εάν δεν θεραπευθούν καταλήγουν σε φλεγμονή και απώλεια του υποκείμενου στηρικτικού του δοντιού οστού, δηλαδή καταλήγουν σε περιοδοντίτιδα.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Θεωρητικά ορθοδοντικές μετακινήσεις μπορούν να υποστούν τα δόντια σε κάθε ηλικία με την προϋπόθεση ότι οι περιοδοντικοί, στηρικτικοί ιστοί χαίρουν άκρας υγείας. Άρα ορθοδοντική θεραπεία με επιτυχή αποτελέσματα μπορούν να κάνουν μικροί και μεγάλοι.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΕΣΑ
Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί (σιδεράκια) διακρίνονται σε κινητούς (που μπορούν να αφαιρούνται από τον ασθενή), και σε ακίνητους (τους οποίους τοποθετεί ο ορθοδοντικός και τους αφαιρεί όταν κρίνει ), μπορεί να συνυπάρχουν σε ορισμένες φάσεις της θεραπείας συνδυασμός κινητών και ακινήτων ορθοδοντικών μηχανισμών. Ποιούς μηχανισμούς θα επιλέξει τελικά ο ορθοδοντικός, μετά από τη μελέτη του περιστατικού, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του ασθενούς αποφασίζεται από κοινού το είδος των ορθοδοντικών μηχανισμών.
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Η ορθοδοντική ανηλίκων χωρίζεται:
1. Στην προληπτική ορθοδοντική η οποία ασκείται κατασταλτικά ώστε: είτε για να προλάβει την εκδήλωση μελλοντικής ορθοδοντικής ανωμαλίας στον μόνιμο φραγμό, είτε για να μειώσει την έκταση και την ένταση και το χρόνο αποκατάστασης του αναπόφευκτου ορθοδοντικού προβλήματος του μόνιμου οδοντικού φραγμού. Εφαρμόζεται συνήθως από την ηλικία των 6 χρόνων μέχρι τα 12, ηλικία που στη πλειοψηφία των παιδιών έχει ολοκληρωθεί ο μόνιμος οδοντικός φραγμός. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις θηλασμού του δακτύλου, πιπίλας πέραν του 4ου έτους με αποτέλεσμα τη δημιουργία χασμοδοντίας, προώθησης της γλώσσας δηλ. «πλημμελούς κατάποσης», σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας και τερηδονισμών νεογιλών δοντιών όπου έχουμε απώλεια χώρου για την άνετη ανατολή των αντίστοιχων μονίμων, με αποτέλεσμα συνωστισμούς κι ενδείξεις για εξαγωγές μονίμων δοντιών. Ενδείκνυται επίσης σε σταυροειδείς συγκλείσεις που μπορούν να επηρεάσουν μέχρι και την ομαλή αύξηση των οστών των γνάθων. Πραγματοποιείται με κινητά ή ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα, με εκλεκτικούς τροχισμούς, με ασκήσεις, με κατασταλτικές εξαγωγές, κ.α. ανάλογα του σχεδίου θεραπείας που θα επιλεγεί κατόπιν της κλινικής και ακτινογραφικής αξιολόγησης του περιστατικού.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Α. Κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί
Οι κινητοί μηχανισμοί διακρίνονται σε εξωστοματικούς και σε ενδοστοματικούς. Φοριούνται ανάλογα την περίπτωση ή όλο το 24/ωρο ή κάποιες ώρες του 24/ωρου. Αφαιρούνται για να καθαριστούν και να τηρήσει ο ασθενής τη στοματική του υγιεινή.
Β. Ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί
Ακίνητοι μηχανισμοί είναι: Αγκύλια (Brackets), ειδικές υποδοχές που είναι συνήθως μεταλλικές, πορσελάνινες, πολυκαρβοξυλικές, τις οποίες κολλάμε με σύνθετες ρητίνες στην επιφάνεια των δοντιών και επάνω στις υποδοχές (brackets) εφαρμόζουμε μεταλλικά διαδοχικά τόξα για να επιτύχουμε τις επιθυμητές μετακινήσεις. Η πρόσδεση των συρμάτινων τόξων στα αγκύλια γίνεται με μεταλλικές ή πλαστικές ως επί το πλείστον διαφανείς ή πολύχρωμες προσδέσεις. Οι ακίνητοι μηχανισμοί αυτοί μπορεί να είναι είτε προστομιακοί και να φαίνονται, είτε γλωσσικοί – στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών- και να μην φαίνονται. Επίσης, υπάρχουν και οι ακίνητοι μηχανισμοί στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, όπως γλωσσικά σιδεράκια, γλωσσικά και υπερώια τόξα (Nance Gusgarian) για διατήρηση των χώρων, μηχανήματα ταχείας διεύρυνσης της υπερώας, καθώς επίσης και ακίνητοι μηχανισμοί γλωσσικοί και υπερώιοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά περίοδο της συγκράτησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος.
ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Η ορθοδοντική ενηλίκων έιναι πλέον πολύ εύκολή και συχνή θεραπεία. Αφορά περιπτώσεις:
1. που η ορθοδοντική θεραπεία που δεν πραγματοποιήθηκε για διάφορες αιτίες στην παιδική ηλικία και τώρα είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους ο ασθενής μας θέλει να αποκαταστήσει το πρόβλημα.
2. που η προσθετική αποκατάσταση είναι αδύνατη (γέφυρες, εμφυτεύματα κτλ) είτε γιατί ο χώρος που υπάρχει είναι ανεπαρκής, η απόκλιση των παρακείμενων δοντιών είναι προβληματική, ή πιθανή υπερ-σύγκλειση καθιστούν απαγορευτική την τοποθέτηση προσθετικής εργασίας κ.α. Κατόπιν της ορθοδοντικής θεραπείας οι χώροι επανακτώνται , οι αποκλίσεις διορθώνονται, η υπερσυγκλείση αποκαθίσταται, η προσθετική αποκατάσταση γίνεται πλέον εφικτή.
3. που παρουσία περιοδοντικής νόσου έχει προκαλέσει «μετανάστευση» των δοντιών από την αρχική τους θέση με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Στην ορθοδοντική ενηλίκων, - για λόγους βελτιωμένης αισθητικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας - έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις μεθόδους των κλασσικών κινητών και ακινήτων ορθοδοντικών μηχανισμών.Ειδικά όμως στους ενήλικες προτιμούμε τους διαφανείς νάρθηκες clear aligner,διότι είναι κυριολεκτικά αόρατοι,δεν μας δυσκολεύουν στη μάσηση και δεν προκαλούν πόνο ή προβλήματα στην ομιλία.